van Breestraat in Amsterdam

De school voor de Suiker-industrie aan de Van Breestraat is in 1918 gebouwd door architect H.J.E.Baanders op de fundering van een paardentramremise. Hiervan is alleen de draagconstructie bewaard gebleven. Baanders heeft net toenmalige gebouw verhoogd met een extra verdieping en de gevels opnieuw opgetrokken in de strakke Amsterdamse School-stijl, zoals hij eerder had gedaan voor het Amsterdams Lyceum. De voormalige school is technisch verbeterd en opgesplitst in verzelfstandigde eenheden. Op de begane grond en de tweede verdieping is een woning gecreerd en op de eerste verdieping een kantoorruimte. De woning op de begane grond toont een complexe nieuwe indeling, terwijl de twee overige verdiepingen casco zijn opgeleverd, met een uitzondering van het trappenhuis, het balkon en de vluchtwegen. Bij de totstandkoming van de nieuwe indeling is aandacht besteed aan de karakteristieke draagstructuur van het gebouw: een simpele doos met vier kolommen die twee balken dragen. Aan de achterzijde van het gebouw is de oude vluchttrap vervangen door balkons en een als spiltrap uitgevoerde vluchtweg.

WONINGBOUW / VERBOUW


Terug naar het albumoverzicht